Hyvä TYKY-päivän ohjelma keskittyy useisiin työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen vaikuttaviin tekijöihin – erityisesti hieman haasteellisempien asioiden käsittelyyn, joihin on harvoin aikaa paneutua normaalissa työarjessa.
TYKY-päivän ohjelma koostuu yleensä asiapitoisesta aloituksesta ja vapaamuotoisesta loppupäivästä. Aloituksen tarkoitus on haastaa osallistujat ajattelemaan tai keskustelemaan, eikä toteutuksen tarvitse olla jäykkä tai tylsä.
Passiivinen, luentomainen toteutustapa ei ole ainut mahdollisuus toteuttaa TYKY-päivän ohjelma, vaan osallistujia voi aktivoida erilaisilla osallistavilla menetelmillä. Loppupäivän osuudessa panostetaan yleensä rentoutumiseen, yhdessäoloon, kulttuuriin, urheiluun tai muunlaisiin elämyksiin.
Haasteellisinta TYKY-toiminnan järjestäminen on silloin, jos ei ole käytettävissä kokonaista päivää, pitää pysyä omalla työpaikalla tai kun budjetti on pieni. Siinä tapauksessa TYKY-päivän ohjelma kannattaa koostaa sellaiseksi, että se sisältää pienessä koossa mahdollisimman monipuolisia elementtejä.
Toinen vaihtoehto on keskittyä pelkästään asiapitoiseen tai vapaamuotoiseen osuuteen. Turhat siirtymiset kannattaa silloin myös karsia pois ja etsiä yksi toteutuspaikka, jossa on mahdollista järjestää koko TYKY-päivän ohjelma käytettävissä olevan ajan puitteissa.
Periaatteita TYKY-päivän ohjelman järjestämiseen
Kun mietit TYKY-päivän ohjelmaa, muista, että tekemisen pitää sopia kaikille osallistujille. Mukana on yleensä eri-ikäisiä ja -kuntoisia ihmisiä. Rajuimmat urheilulajit kannattaa jättää pois, mikäli kyseessä ei ole tiivis yhteisö extreme-lajien harrastajia.
Hyvä lähtökohta on se, että päivän ohjelma liittyä työkyvyn ylläpitämiseen ja edistämiseen. TYKY-toiminnan ideana on virkistää sekä edistää työ- ja toimintakykyä, joten alkoholipainotteinen ohjelma ei lähtökohtaisesti sovi TYKY-päivään.
Ketään ei saa nolata eikä asettaa huonoon valoon.
Ohjelman tulisi mahdollistaa yhdessä oleminen ja tekeminen. Henkilökohtaisen terveyden edistämisen lisäksi tarkoituksena on myös kehittää työyhteisötaitoja.
Hyvä vinkki on järjestää jotain sellaista, johon ei normaalisti yksin pääsisi tai jota ei tulisi kokeiltua. Vierailuihin kannattaa yhdistää asiantuntijan esittelykierros. Esimerkiksi monista museoista ja taidenäyttelyistä saa paljon enemmän irti esittelykierroksen avulla verrattuna siihen, että omin päin kiertelisi.
Hyvä ohjelma on monipuolinen, ja jokaisen on mahdollista löytää siitä jotain uutta ja virkistävää. TYKY-päivä ei ole esimiestä varten vaan inspiraationa koko työyhteisölle. Toisaalta myöskään järjestäjän omat mieltymykset eivät saisi liikaa näkyä valinnoissa.
Kaavojen rikkominen ja ripaus yllätyksellisyyttä toimivat yleensä. Kaikkia tilaisuuksia ei tarvitse jäjestää vuosittain kalenterin mukaan.
Kotikutoisuus ei yleensä toimi TYKY-päivässä. Ei kannata aina hyödyntää oman väen luovuutta – pikkujouluissa asia on erikseen. Joskus on mukava vain saapua vieraana paikalle ja nauttia siitä, mitä muut – ammattilaiset – järjestävät.
Hyvä nyrkkisääntö on, että jokaisen tulisi järjestää TYKY-päivän ohjelma oman yrityksensä näköisenä. Onnistuneen päivän järjestäminen ei välttämättä vaadi järjettömän suuria määrärahoja. Kuitenkaan nyyttikestit omakustanneperiaatteella eivät sovi päivän sisällöksi. Asiantuntemuksesta kannattaa ja pitää maksaa. Ethän sinäkään luovuttaisi oman yrityksesi tuotteita tai palveluja puoli-ilmaiseksi?
Seuraavassa listassa erilaisia ideoita, joita yhdistelemällä voi koostaa hyvin erinäköisiä TYKY-päiviä.
Vinkkejä TYKY-päivän aktiviteeteista:
- Kulttuuri (esim. taidenäyttely, konsertti, ooppera, teatteri, show & dinner -tapahtuma, opastettu kierros Musiikkitalossa, erilaiset museot, tutustuminen oman kaupungin tai lähiseudun historiallisiin nähtävyyksiin – Kuinka moni on vieraillut omassa kotiseutumuseossaan?)
- Tiede (esimerkiksi Heureka, Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tapahtumat, Suomen Pankin rahamuseo, kirjastojen järjestämät tapahtumat)
- Urheilu (esim. curling, pilates, jooga, kahvakuula, mini-golf, tanssitunti, tenniskurssi (tai aloittelijoille helppo, sosiaalinen padel), jousiammunta, kirkkovenesoutu tai erityisen urheilullisille työyhteisöille cross-fit)
- Monet kuntokeskukset tarjoavat erilaisia ohjelmavaihtoehtoja ja palveluita, joista voi räätälöidä sopivan TYKY-päivän ohjelman. Osa kuntokeskuksista on konseptoinut TYKY-ohjelmatarjontansa kattamaan liikuntakeskuksen ohjelman lisäksi myös ruokailun sekä muita elämyspalveluita.
- Elämystapahtumat (esim. kokkikurssi, suklaa- ja kahvi-tasting, taide- ja itseilmaisu esim. Teatterimuseo Kaapelitehtaalla, lasinpuhallus, tutustuminen eri ammatteihin esim. käsityölaisammatit, pelastusviranomaiset, Eduskunta; geokätkentä, roolipelit, erilaiset ulkona pelattavat strategia- ja paikannuspelit kuten suomalainen FlagHunt)
- Retket (purjehdus, patikointi, pyöräretki)
- Erilaiset seminaarit, messut ja työpajat
- Oman työpaikan sisustuksen uudelleensuunnittelu -työpaja
Vinkkejä luennoitsijoista:
- Filosofit, elämäntapavalmentajat, työyhteisökouluttajat (esim. Maija-Riitta Ollila, Henkka Hyppönen, Mato Valtonen)
- Intialainen joogi (esim. Jagdish Parikh)
- Jääkiekko- ja muut joukkuelajien valmentajat
- Henkiset valmentajat ja personal trainerit
- Aivotutkijat (esim. FT Ville Ojanen/ Aivokunto Oy)
- Urheilijat, olympiamitalistit
- Näyttelijät, kirjailijat, esiintyvät taiteilijat
- Kokousdesigner
- Tapakouluttajat (esim. Kaarina Suonperä)
- Mentalistit
Vinkkejä luentoaiheiksi:
- Etätyön johtaminen, itsensä johtaminen
- Yrityscaset menestyksekkäistä työhyvinvointihankkeista
- Luennot niin, että pääsee itse osallistumaan (ammattitaitoinen fasilitaattori)
- Työhyvinvoinnin parantaminen joustoja ja etätyötä hyödyntämällä
- Eri sukupolvien erilaiset arvot, asenteet ja odotukset sekä niiden kohtaaminen työyhteisössä
- Ajattelun ja tunteiden johtaminen
- Työn henkisen kuormittavuuden vähentäminen
- Ammatillinen monitaitoisuus
- Matkatyön ja työhyvinvoinnin yhdistäminen
- Fengshui työpaikalla
- Osaamisen kehittäminen ja ajanhallinta
- Bisnespukeutuminen ja tyyli
- Yrityksemme psykologinen pääoma
- Epäonnistumisista ja onnistumisista oppiminen
- Muutosresilienssi
- Työn ja yksityiselämän yhteensovittaminen
- Mielenterveyden edistäminen ja ylläpitäminen
- Hiljainen tieto ja tulevaisuuden trendit